Poklici prihodnosti

Ali opravljaš poklic, ki ga čez 20 let ne bo več?

Čez 20 let verjetno poklic, ki ga opravljaš zdaj, ne bo več obstajal! Z napredno tehnologijo in vse večjo digitalizacijo bo izginilo veliko poklicev, ki jih poznamo danes. Preveri, ali je med njimi tudi tvoj poklic.

5 največjih zmot o pokojnini

Že razmišljaš o svoji pokojnini? Če ne, potem razmišljaš podobno kot ostali: da upokojitve sploh ne bomo dočakali oziroma je to še predaleč. Pa je temu res tako? Preveri 5 največjih zmot o pokojnini.

1.Do upokojitve je še daleč

Kljub temu, da se ti zdi upokojitev še neskončno daleč, pa pri varčevanju za pokojnino velja pravilo: prej kot začneš, več na koncu imaš. V tvojem mošnjičku dodatnega pokojninskega zavarovanja se bo namreč nabralo več sredstev, posledično pa boš zato prejemal/a višjo dodatno pokojnino in tako udobneje živel/a na stara leta.

2.Pokojnine ne bom dočakal/a

Kljub temu, da se delovna doba podaljšuje, pa se podaljšuje tudi pričakovana življenjska doba. Samo med letoma 1990 in 2013 se je povprečna življenjska doba podaljšala za 6 let (Statistični urad RS), trend pa je iz leta v leto naraščajoč. Ker ne moremo delati v ”nedogled”, tako obstaja večja verjetnost, da bomo dočakali pokojnino in jo bomo prejemali dlje časa, kot so jo prejemali včasih. Ob upokojitvi pri 65-ih letih tako lahko pričakujemo, da bomo pokojnino prejemali 15-20 let.

3.Varčujem že drugje

Marsikateri izmed vas že varčuje kje drugje, kot na primer na banki z bančnim depozitom. Vendar to ni nadomestilo za dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri dodatnem pokojninskem zavarovanju se zavarovancu zniža osnova za odmero dohodnine. Pri varčevanju na banki, pa davčnih olajšav ni oziroma so naše depozitne obresti nad 1.000 EUR še dodatno obdavčene.

4.Osnovna pokojnina bo dovolj

Povprečna višina socialnih pokojnin se iz leta v leto niža. Delež aktivnega, delovnega prebivalstva se namreč zmanjšuje, veča pa se delež starejšega prebivalstva (v zadnjem obdobju se je zvišal za kar 11 %). Leta 2040 naj bi se delež aktivnega in upokojenega prebivalstva celo izenačil, kar je zaskrbljujoč podatek, glede na to, da se del pokojnin v Sloveniji financira s prispevki trenutne aktivne populacije. (Statistični urad RS)

5.Če prej umrem, bo ta denar propadel

Mnoge skrbi, kaj bo s privarčevanim denarjem, če žal umrejo preden se uspejo upokojiti. Največja zmota je, da denar propade oziroma ostane v zavarovalnici. To seveda ne drži. V primeru smrti se pokojnina izplača vnaprej določenemu upravičencu ali dedičem, odvisno koga določi zavarovanec sam.

Dodatno pokojninsko zavarovanje je, glede na vse napovedi in projekcije, rešitev za varno in udobno upokojitev. Preverite možnosti dodatnih pokojninskih zavarovanj pri svoji zavarovalnici in poskrbite za svojo starost pravočasno.

Seznam članic SZZ, ki izvajajo Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje in življenjska zavarovanja:

Adriatic Slovenica, Zavarovalna družba d. d.

GENERALI zavarovalnica, d. d.

Modra zavarovalnica, d. d.

Prva osebna zavarovalnica, d. d.

Skupna pokojninska družba, d. d.

Sklad obrtnikov in podjetnikov

Zavarovalnica Sava, d. d.

Zavarovalnica Triglav, d. d.

ERGO zavarovalnica, podružnica v Sloveniji

GRAWE Zavarovalnica, d. d.

Merkur zavarovalnica, d. d.

NLB Vita življenjska zavarovalnica d. d.

Wiener Städtische zavarovalnica, podružnica v Ljubljani