Zakaj potrebujemo turistično zavarovanje?

Predstavljajte si večer pred odhodom na vaše poletne počitnice. V sebi čutite tisto pozitivno počitniško navdušenost, spakirate prtljago in se zjutraj polni navdušenja odpravite na pot, nato pa … problem.

Na letališču so izgubili vašo prtljago, v letovišču ste se brcnili v pohištvo, se poškodovali in potrebujete zdravstveno oskrbo. In to še ni najhujše. V tuji deželi in v tujem jeziku se morate zdaj ukvarjati s problemi, ki se jim že doma najraje izognete v velikem loku.

Ker si tega nihče ne želi, sklenite turistično zavarovanje, ki iz vaših počitnic izbriše nepotrebne administrativne opravke in poskrbi, da se tudi v tujini počutite kot doma.

Kaj vključuje turistično zavarovanje? 

  • – Turistično zdravstveno zavarovanje: Zavarovani ste, če nenadoma zbolite ali doživite nesrečo in morate poiskati zdravniško pomoč v tujini. Zavarovanje krije stroške prevoza z reševalnim vozilom, hospitalizacije, bolnišničnega zdravljenja in zdravniško odrejenega povratnega prevoza v Slovenijo.
  • – Zavarovanje odpovedi potovanja: To zavarovanje lahko sklenete kot dodatno možnost. Krije vas, če vi ali vaš družinski član pred potovanjem zboli ali če se potovanja ne morete udeležiti zaradi drugih zavarovanih razlogov.
  • – Zavarovanje prekinitve potovanja: Če ste že v tujini, vas turistično zavarovanje ščiti pred visokimi stroški za rezervirane, neuporabljene storitve, če morate predčasno prekiniti potovanje.

Komu je namenjeno?

Zavarovanje je namenjeno vsem, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji vsaj šest mesecev, in potujejo v tujino za krajše ali daljše obdobje.

Izbirate lahko med individualnim, družinskim in skupinskim turističnim zavarovanjem. Zavarovanje lahko sklenete za obdobje enega leta ali pa za krajše obdobje. 

Kje velja zavarovanje?

Zavarovanje za tujino velja po celem svetu, razen v državi prebivališča.

Kakšno višino zavarovalne vsote izbrati?

Odvisno od tega, kam potujete. Če največkrat po Evropi, načeloma zadostuje nižje kritje, zunaj Evrope svetujemo višje kritje. Največje možno kritje je treba izbrati za ZDA, Kitajsko, Japonsko, Avstralijo, Novo Zelandijo, skratka za vse države, kjer so zdravstvene storitve občutno dražje kot v Sloveniji.

Primeri škodnih dogodkov v tujini:

Dva dni po prihodu v ZDA je zavarovanca začela močno boleti glava, izgubil je orientacijo in začel nerazločno govoriti. Zaradi navedenih težav je bil sprejet v bolnišnico in primer je bil javljen asistenčnemu centru. Postavljena je bila diagnoza: rahla možganska kap. Zavarovalnica je prevzela stroške zdravljenja v višini skoraj 20.000 evrov.

Zavarovanec je med obiskom Švice po večerji dobil povišano telesno temperaturo in močne bolečine v predelu trebuha. Potrebne so bile preiskave v bolnišnici, kjer so ugotovili, da je šlo za bakterijsko okužbo. Skupni znesek povračila je znašal 3.000 evrov.

Zavarovanec je v ZDA doživel nezgodo, zato je potreboval operacijo stopala. Strošek operacije in oskrbe ob samo eni preživeti noči v bolnišnici je znašal 35.500 evrov.

Zavarovanec se je odpravil na pohod v gore v severni Italiji. Med pohodom je utrpel možgansko kap. Celotni stroški zdravljenja v tujini in prevozov so znašali 11.900 evrov. Ker je imel sklenjeno zavarovanje za tujino, je stroške krila zavarovalnica.

Počitnice so najlepši čas v letu, ki ga namenimo za skupni oddih, sprostitev in nova doživetja. Naj turistično zavarovanje poskrbi, da bodo počitnice za vas brezskrbne.  

 

Vsebino so pripravili pri Slovenskem zavarovalnem združenju (SZZ). Objava vsebin je del skupnega nastopa SZZ in Agencije za zavarovalni nadzor v tednu Svetovnega tedna izobraževanja o financah, ki poteka med 18. in 24. marcem 2024 ter ima namen ozaveščati o pomenu finančne pismenosti.