Na 20. Dnevih slovenskega zavarovalništva o zavarovalništvu v preteklih in prihodnjih 20 letih

Jubilejni 20. Dnevi slovenskega zavarovalništva, so letos potekali pod naslovom »Zavarovalništvo v preteklih in prihodnjih dvajsetih letih«. Slovenski zavarovalniški strokovnjaki in priznani tuji gostje, med njimi Gabriel Bernardino, predsednik EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority), so razpravljali o poteh, ki jih je slovensko zavarovalništvo prehodilo v dvajsetih letih, statusu le tega pri soustvarjanju socialne države in predvsem o prihodnosti zavarovalništva. Dejstvo je, da bodo na nadaljnji razvoj zavarovalništva in delovanje zavarovalnic vplivali globalni megatrendi kot so razvoj novih tehnologij, potrošnik z informacijami in konkretnimi potrebami ter nagle okoljske spremembe. Kot pa je poudaril Gabriel Bernardino se prihodnost dogaja v tem trenutku in pomembno je, da se zavarovalnice tega zavedajo. V svojem delovanju morajo biti proaktivne, ustvarjati zaupanje in predvsem preko produktov izpolnjevati svoje glavno poslanstvo-varnost za zavarovance.

Kot je v uvodnem nagovoru udeležencem izpostavil Mirko Kaluža, direktor Slovenskega zavarovalnega združenja, zavarovalništvo v Sloveniji predstavlja 6 % BDP-ja, povprečna premija na prebivalca znaša 1000 EUR, zavarovalna dejavnost pa zaposluje 6150 ljudi. Slovenske zavarovalnice so finančno stabilne in varne za svoje zavarovance. Predvsem pa so v dvajsetih letih postale zelo zrele.

Pogovor na prvi okrogli mizi, ki jo je vodil Peter Frankl iz časnika Finance, je potekala pod naslovom Zavarovalništvo v preteklih in prihodnjih dvajsetih letih, svoje izkušnje, znanje in napovedi za prihodnost pa so delili Gabriel Bernardino, EIOPA, Mary Trussel, KPMG, UK, Sergej Simoniti, Agencija za zavarovalni nadzor, Andrej Slapar, Zavarovalnica Triglav, Drago Cotar, Zavarovalnica Maribor, Gabrijel Škof, Adriatic Slovenica, mag. Neven Cvitanović, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, Borut Jamnik, Modra zavarovalnica, in mag. Zvonko Ivanušič, Pozavarovalnica Sava.
Udeleženci okrogle mize so poudarili, da so zavarovalnice ravno zaradi konzervativnejše politike v primerjavi z bankami uspešneje prebrodile krizo. Zavarovalničarji znajo oceniti tveganja, saj je to jedro njihovega poslovanja, učinkovit nadzor in robustni predpisi pa so osnova za kvalitetno in transparentno poslovanje. Vsi sodelujoči so poudarili, da v ospredje delovanja postavljajo stranko, katere potrebe se spreminjajo, s tem pa se spreminjajo produkti in prodajne poti.

Na drugi okrogli mizi z naslovom Zavarovalništvo v luči družbene odgovornosti je pogovor vodil dr. Aleksander Zadel, Inštitut C.A.R. Strokovnjaki, Urša Manček iz Zavarovalnice Triglav, Drago Cotar iz Zavarovalnice Maribor, Jacob Willem Westerlaken iz Adriatica Slovenice, Petra Juvančič iz Vzajemne in mag. Gregor Pilgram iz Generalija so si bili enotni, da se kupec spreminja, vendar je največja odgovornost zavarovalnic odprto in transparentno komuniciranje o produktih, izobraževanje strank in s tem omogočanje popolnega razumevanje zavarovalnih produktov.

Tretja okrogla miza na Dnevih slovenskega zavarovalništva je potekala pod naslovom Trendi razvoja zavarovalništva. Na njej so sodelovali Stanislav Vrtunski iz zavarovalnice Triglav, mag. Evgen Likl iz zavarovalnice Maribor, mag. Ivan Gracar iz Adriatica Slovenice, mag. Katja Jelerčič iz Vzajemne in mag. Meta Berk Skok iz Triglav Zdravstvene zavarovalnice. Okroglo mizo je vodila mag. Maja Benko iz KD Življenja. Udeleženci okrogle mize so poudarili, da izzivi ne čakajo samo zavarovalnice v Sloveniji, ampak po celotni Evropi. Predvsem trend krčenja socialne države bo v ospredje postavil zavarovalničarje, ki lahko s svojim znanjem in izkušnjami pripomorejo k izboljšanju socialne blaginje. Govorniki so se strinjali, da internet ne bo vplival na sklepanje kompleksnih zavarovalnih produktov. Namenjen bo sklepanju preprostih zavarovanj, največji vpliv pa bo imel še vedno osebni kontakt z zastopnikom, saj najmočnejši del pri prodaji zavarovanja predstavlja zaupanje strank.

Več o 20. Dnevih slovenskega zavarovalništva si lahko preberete tukaj.