Zavarovalništvo v luči nove zakonodaje in sprememb v družbeno-poslovnem okolju

V Portorožu so 5. in 6. junija 2014 potekali 21. Dnevi slovenskega zavarovalništva, pod naslovom »Zavarovalništvo v luči nove zakonodaje in sprememb v družbeno-poslovnem okolju«.  

Kot je v uvodnem nagovoru izpostavil Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenica, d. d., in predsednik organizacijskega odbora za pripravo letošnje konference, je »naloga zavarovalnic, da se premišljeno soočimo s spremembami. Naš cilj mora biti donosno in varno poslovanje. Ne glede na vse spremembe, ki so se že pojavile ali pa se še bodo, se moramo osredotočiti na stranko in povečati kakovost storitev. Le tako lahko stojimo za besedami kot so zaupanje in zadovoljstvo.«

Slovenski zavarovalniški strokovnjaki in priznani tuji gostje, med njimi Harald Rosenberger, izvršni direktor za stranke za srednjo in jugovzhodno Evropo v pozavarovalnici Munich RE in Brian Heale, strokovnjak za zavarovalništvo in Solventnost 2 iz podjetja Moody’s Analytics, so se v razpravah dotaknili enega najpomembnejših projektov na področju upravljanja s tveganji in posledično večje varnosti za zavarovance, to je sprejetje nove direktive Solventnost 2.
Po mnenju strokovnjakov, poleg že omenjenih tujih gostov, so na prvi okrogli mizi z naslovom »Solventnost 2 – več prožnosti, več odgovornosti in za kakšno ceno«, ki jo je vodila dr. Mojca Piškurić (Zavarovalnica Triglav, d. d.), sodelovali še Sergej Simoniti, direktor Agencije za zavarovalni nadzor, mag. Andrej Šercer, direktor službe za upravljanje tveganj in skladnosti iz Vzajemne d. v. z., in Aljoša Tomaž, glavni izvršni direktor družbe KD Group d. d., bo Solventnost 2 vplivala kot naravni korektiv pri poslovanju zavarovalnic, saj se bodo kapitalska tveganja izenačila z dejanskimi tveganji. Solventnost 2 bo prinesla več transparentnosti in na podlagi tega boljše odločitve poslovodstva.

Etičnost poslovanja mora biti ena glavnih vrednot zavarovalnic in tudi zavarovancev, saj se na tem gradi obojestransko zaupanje, na katerem temelji zavarovalništvo. O tem so na drugi okrogli mizi z naslovom »Dvosmernost etike v zavarovalništvu«, ki jo je moderiral prof. dr. Marko Pavliha (Fakulteta za pomorstvo in promet), razpravljali Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenice d. d., mag. Zvonko Ivanušič, predsednik uprave Pozavarovalnice Sava d. d., Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav d. d., mag. Božo Emeršič, predsednik uprave Grawe zavarovalnice d .d., in Tomo Mrđen, predsednik uprave Wiener Stadtische zavarovalnice, podružnice v Ljubljani.
Kot so izpostavili sogovorniki je dolgoročna vzdržnost oziroma etičnost pogoj za stabilnost vseh deležnikov v zavarovalništvu.

Več o 22. Dnevih slovenskega zavarovalništva si lahko preberete tukaj.

 

Aplikacija na temo zavarovalništva

Odbor za osveščanje potrošnikov in komuniciranja z javnostmi pri Slovenskem zavarovalnem združenju je pripravil nagradni natečaj za izdelavo spletne/mobilne aplikacije/igre na temo zavarovalništva. Cilj nagradnega natečaja je bil spodbuditi  mlade k izdelavi aplikacij/iger, ki bi otrokom v osnovnih šolah zavarovalništvo predstavili na zabaven in hkrati poučen način.  Za sodelovanje se je odločilo kar 18 skupin dijakov, ki so pod mentorstvom profesorjev izdelovali zanimive aplikacije/igre povezane z zavarovalništvom.

Zmagovalec natečaja je postala ekipa Škofijske klasične gimnazije, v sestavi: Matevž Poljanc, Matej Tomc, Lenart Treven, Gašper Jelovčan in Luka Žnidaršič pod vodstvom mentorice Mirjam Lindič. Aplikacijo, ki so jo poimenovali »Zavarovalničar« so na 21. Dnevih zavarovalništva tudi predstavili, za nagrado pa so prejeli tablične računalnike Samsung Galaxy Tab. 3.

21 dnevi slovenskega zavarovalništva - Slovensko zavarovalno združenje