Nacionalna preventivna akcija – Varnostni pas

Varnostni pas-vam je že kliknilo?

 

Pričenja se drugi del nacionalne preventivne akcije Varnostni pas, ki bo potekala od 9. do 16. septembra 2016. Osnovni namen preventivne akcije s sloganom “Vam je že kliknilo?” je spodbujati uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih na vseh vožnjah in v vseh vozilih, izboljšati pravilno pripetost in uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati najhujše posledice, mrtve in hudo poškodovane, v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu.

 

 

Z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev bi lahko za 50 % zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov. V lanskem letu je v Sloveniji umrlo 38 voznikov osebnih vozil, 42 % od teh ni uporabljalo varnostnega pasu v času nesreče. Delež se je v primerjavi z letom 2014 povečal za 20 % (v letu 2015 – 44 % nepripetih). Pri potnikih 35 % od 17 umrlih ni uporabljalo varnostnega pasu. Podobno je tudi med huje poškodovanimi, kjer 26 voznikov ni uporabljalo varnostnega pasu. Ugotovljeno je bilo, da glede na uporabo varnostnega pasu še vedno majhen delež potnikov na zadnjih sedežih ni bil pripet z varnostnim pasom.

Z vidika povečevanja deleža uporabe varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev bo v času akcije:
– poostren nadzor uporabe varnostnega pasu s strani policije in redarstva,
– izvedba preventivne akcije o uporabi varnostnega pasu in preventivnega programa Pasavček,
– usmeritev vsebin o uporabi varnostnega pasu v izobraževanje voznikov avtobusov in tovornih vozil,
– izvedba preventivnega projekta Pasavček (projektno delo v vrtcih in šolah in izvedba dveh enodnevnih usposabljanj za strokovne delavce v vrtcih in šolah),
– izvedba predavanj za starše »Prva vožnja varna vožnja« v sodelovanju z občinskimi SPV,
– spodbujanje staršev, vzgojiteljev, učiteljev, ravnateljev in odgovornih oseb v podjetjih za prevoz potnikov k uporabi varnostnih pasov ter otroških sedežev.

Več o tem si lahko preberete v dokumentu:

Nacionalna akcija 2016 – Varnostni pas